Nieuwjaar receptie vv Hapert 4 januari 2019
Sportpark de Lemelvelden

Welkom, Welkom iedereen en een speciaal welkom voor onze sponsoren en ook welkom voor Peter Jonkman, Andre Borgers en Sander van Kessel.

Onmiskenbaar verbonden bij het voetbal is de bal zoals we allemaal weten.
Daarom ook dat ik de bal vanavond centraal wil houden.

Op deze bal staan een aantal kreten die ik even kort toe wil toelichten en start ik met natuurlijk nummer 1: 2018

2018 het jaar wat we hopelijk allemaal feestelijk af hebben kunnen sluiten.
2018 is, zoals ik vorig jaar ook vermoedde, nog een heel grillig jaar geworden.
In januari raast een zware storm over Ierland, Engeland, België, Nederland en Noord-Duitsland. Een zware storm die 10-tallen doden kostte waaronder 2 in Nederland.
We hadden de historische Amerikaans- Noord-Koreaanse top in Singapore.
Diverse handelsoorlogen overschaduwen de economische groei van 2018 en de Brexit brengt ook nog veel onzekerheid.
Dumoulin wint de Giro en doet ook samen met de andere Nederlandse renners goed mee in de Tour.
Het WK vindt plaats, weer zonder Oranje en Frankrijk wordt de wereldkampioen.
Onze oranje dames blijven de belangrijke stempel voor het vrouwenvoetbal afgeven en gelukkig voor ons mannen krijgt Ronald Koeman de Oranjeleeuw weer onder controle. En wat hebben we allemaal kunnen genieten van de overwinning op Duitsland.
De Privacywet doet zijn intrede en ook wij hebben daar als club mee te maken.
Ongekend voor vele onder ons was ook de langdurige warme zomer. Onze omgeving kreeg een Zuid -europese uitstraling en dan natuurlijk de droogte die hierdoor ontstond.
Hier op ons sportpark is zeker ook door de gemeente maar vooral ook door de werkgroep, er alles aan gedaan om onze velden toch weer in conditie te krijgen voor de start van het nieuwe seizoen.
Echt, ontzag voor deze mannen en het zou mij niets verbazen dat ze meer aandacht aan onze velden besteed hebben dan aan hun eigen tuin.

Ik wil de bal nu graag via jullie, door de lucht, doorgeven aan Ad Saris…

2. Sponsoren
Ook al beseffen we dit niet altijd voldoende. Het hebben van sponsoren is zeker niet vanzelfsprekend en ze komen zeker niet vanzelf aankloppen. Belangrijk zijn sponsorinkomen echter zeker wel. Daarom gaan we in 2019 extra de focus leggen op werving van nieuwe sponsoren door o.a. de sponsorcommissie met meer personen proberen te gaan bemannen. Met meer mensen kunnen we ook nieuwe bronnen aan gaan boren die noodzakelijk zijn om continuïteit maar zeker ook groei te bewerkstelligen.
Ik wil de huidige leden van de sponsorcommissie een extra schouderklopje geven omdat er met weinig personen zo’n belangrijke commissie bemand wordt.
Ook een schouderklop voor de leden die al gehoor gegeven hebben om deze uitbreiding helpen te gaan bewerkstelligen.
Ik ben blij met onze sponsoren die ons ook afgelopen jaren heel trouw zijn gebleven en sommige die ook zonder alleen aan zichzelf te denken samenwerking met ons willen opzetten.
Dat Ad Saris de bal toegespeeld heeft gekregen is ook niet zomaar. Ad is met Wagenbouw Hapert zeker een waardevolle sponsor die zich ook graag extra voor de club inzet zoals hier vanavond.

Daarom Ad is deze symbolische bal aan het eind van de speech voor jou maar wil jij de bal nu eerst doorspelen naar Rob Post…?

3. Vrijwilligers
Vrijwilligers. In elke speech bij welke vereniging dan ook, bij die van de KNVB, die van de KNWU, die van de KNLTB, de KNKV of de buurtvereniging, komt de schaarste van vrijwilligers aan bod.
Waarom? Omdat welke vereniging, welke Bond of welke buurtvereniging dan ook niet kan draaien, functioneren zonder vrijwilligers.
Vrijwilligers zijn de brandstof.
Brandstof die ook steeds schaarser en daarom ook steeds duurder gaat worden. Als we het gas niet meer uit onze achtertuin kunnen halen moeten we het elders gaan kopen en zo is het ook met vrijwilligers.
Maar ik denk dat we hier zeker nog wel kunnen besparen door duidelijker te gaan communiceren welke brandstof, welke vrijwilligers we nodig hebben.
Als we allemaal dan met een duidelijke profielschets, een functieomschrijving, om ons heen gaan kijken wie we hiervoor zouden kunnen aanspreken….
Misschien dat we personen zelfs blij kunnen maken als we hen benaderen en belangrijk kunnen maken voor onze vereniging.

Rob wil jij de bal doorspelen naar Jos Minkels…?

4. Respect
Respect, verdraagzaamheid, acceptatie en fatsoen. Helaas ontbreekt dit ook niet in elke speech.
Ondanks dat ik zelf meen dat de maatschappij aan het verharden is, aan het verhufteren zelfs, gedragen onze teams zich op het veld beter dan jaren geleden.
Dat is een compliment voor onze teams en voor de begeleiding. Het op de juiste wijze toepassen van de Normen en Waarden
Toch merk ik dat respect- en fatsoenregels langs de kant steeds vaker vergeten worden.
En helaas ook soms door onze eigen supporters die ik, en dit wil ik nog eens onderstrepen, hoog in het vaandel heb staan.
Maar ik denk te merken dat we door welke reden dan ook agressiever gaan reageren op wat er in het veld gebeurd, ook als men daar toch geen invloed op heeft.
Natuurlijk, emotie hoort bij sport en ook bij voetbal maar dit hoort positieve emotie te zijn en geen negatieve uitwerking te hebben!
Vanaf de jeugd leren we onze spelers respect voor de scheidrechter en tegenstanders te hebben dus laten we hen allemaal ook in 2019 hier het goede voorbeeld in geven.

Jos wil jij de bal doorspelen naar Jacques Lammers…?

5. Jeugd
Dat Jacques de bal toegespeeld krijgt is voor mij heel vanzelfsprekend. Jacques is al meer dan 16 jaar bij de jeugd actief voor onze club. Jaren hoofd Jeugdcoördinator en de laatste jaren voor de lagere jeugd. Al had de focus op het technische vlak moeten liggen, Jacques heeft ook organisatorisch de jeugd op de rit moeten krijgen.
Jeugd is belangrijk voor de vereniging!
Daarom is het zeker de uitdaging en inspanningen waard om dit elk seizoen weer goed geregeld te krijgen.
Wel zou het zeker gemakkelijker worden als beseft zou worden hoeveel werk dit kost en dat wij hier ook waardering voor zou tonen i.p.v. alleen maar commentaar te leveren.
Beseffen we wel voldoende dat niemand volmaakt is, zeker ik niet….
Beseffen we wel voldoende dat iedereen zijn best doet….?
Beseffen we wat voor extra werk het op gaat leveren als men bv heel gemakkelijk stopt tijdens het seizoen?
De rol van ouders rondom het elftal, waar hun dochter of zoon in speelt, wordt steeds meer een belemmering voor de begeleiding.
Het belemmert ook de zoektocht naar nieuwe begeleiding voor teams of maakt het, dat bestaande personen eerder ermee stoppen.
Dit zijn zomaar even 2 punten waar in de jeugd steeds meer mee omgegaan moet worden. Jacques Lammers worstelde jaren geleden al met het “hokjes-denken” van de teams maar volgens mij gaat dit door de rol van de ouders toch steeds meer spelen.
Deze ontwikkeling is zeker een landelijk probleem maar daarom niet een excuus om te onderschatten.

Jacques wil jij de bal doorspelen naar Theo Beekman..?

6. Damesvoetbal
De Oranje dames hebben zeker een extra boost gegeven aan het meisjes -/ damesvoetbal.
Een geweldig mooie ontwikkeling die we gretig omarmen binnen onze mogelijkheden.
Zo is onze eigen Femke Siteur zich al aardig verder aan het ontwikkelen bij UNA.
Onze 2 damesteams zijn goed bezig en geven de vereniging steeds meer kleur en een stimulans voor de meisjes.
Ook de oprichting van het MTO biedt ook al meisjes van onze club een mogelijke extra tussenstap.
Een ontwikkeling die perfect aansluit op de opleiding die wij onze meisjes willen bieden.
Een extra groei van leden zou hier zeker nog meer ontwikkeling mogelijk maken.

Theo wil jij de bal door spelen naar Peter Jonkman..?

7. Selectie
In 2018 kende het 1e selectieteam een dik verdiende mooie eindklassering in het eerste jaar in de derde klasse.
Ons 2e selectieteam kende een moeilijke start maar door hun inzet en eindspurt een mooie eindklassering en kent nu een hele mooie start van dit seizoen.
Het 1e is dit seizoen moeizamer gestart. Niet zozeer qua spel maar het befaamde dubbeltje viel net af en toe de verkeerde kant op.
De groep is jong en bezit voldoende kwaliteiten om dit in de 2e helft om te buigen. Daar heb ik alle vertrouwen in.
Dit vertrouwen bij mij wordt ook extra versterkt door de aanpak en kwaliteiten van Peter. Peter die overigens veel heeft aan de steun van Sander van Kessel als assistent. Ondanks dat de resultaten er nog niet zijn staat de groep elke week toch weer met veel inzet op het veld. Ook dit is een kwaliteit die Peter ook in zich blijkt te hebben.
Natuurlijk, deze 2e seizoenhelft moet het wel gebeuren. Zal de groep naast de tot nu getoonde inzet de lat iets hoger moeten gaan leggen. Niet alleen 100% inzet willen brengen om te winnen maar ook ieder voor zich af te vragen hoeveel hij ervoor over heeft om dit doel te bereiken. Net iets meer geven dan 100 % ook als doet dat net iets meer pijn want de overwinning doet dat alles vergeten.
100 % inzet geeft de tegenstander ook!
Dit stapje extra en de met steun van onze geweldige trouwe 12e man weet ik zeker dat we een mooie 2e seizoen helft zullen gaan krijgen en dat we wederom een mooie eindklassering neer zullen gaan zetten.

Peter wil jij de bal doorspoelen naar Theo Schilders..?

8. Sportpark
Ons sportpark is het afgelopen jaar weer op enkele punten verfraaid. Hier is een groep heel actief mee bezig geweest met behulp van onze werkgroep. Als ik nu Theo zou vragen hoeveel werk dit allemaal is geweest zou mijn speech echt te lang gaan duren dus dat doe ik maar niet.
Het resultaat mag er zeker zijn, zoals de nieuwe dug-outs, het logo op de ronde wand van de bestuurskamer. Ook de koof van de tribune is mooi geworden. Hiervoor zijn we recentelijk nog door Wim van der Leegte bedankt.
De kantine met het buitenmeubilair, de schermen waardoor we ons nog meer thuis kunnen voelen op ons sportpark.
Ook zullen er het komende jaar zonnepanelen vanuit de gemeente komen zodat we ook daar onze verantwoordelijkheid tonen.

Theo mag ik de bal van je terug gespeeld krijgen…?

2019 biedt ons weer voldoende uitdaging en de positieve ervaringen die we meenemen vanuit 2018 zullen er zeker voor zorgdragen dat we er een mooi en succesvol jaar van kunnen maken.
Gezondheid is dan toch zeker weer de belangrijkste speler.

Allemaal een heel gezond en succesvol 2019 en bedankt voor jullie inzet, jullie betrokkenheid bij onze club.

Kijk hier naar de foto`s van deze avond